Balos vagy jobbos vagy?

Nem kell megijedni, nem politikáról lesz szó, talán valami fontosabbról. Ha mégis az érdekelt volna, azért nyugodtan olvass tovább, érdekes és értékes információkat kaphatsz. Megismerjük a jobb és bal agyféltekénk funkcióit, illetve azt is megláthatod, megértheted, miért fontos ezekről tudnod.

Tegye fel a kezét az, aki szívesen kettévágna egy emberi agyat ?!

Na igen, csak egy erős gyomrú ember képes ilyesmire… Na meg a kíváncsi… Na meg a tudós-féle.
Így nyugodtan leszögezhetjük, hogy Roger W. Sperry egy erős gyomrú, kíváncsi, tudós ember volt. Mert ő bizony kettévágta patkányok, egerek, majmok, de még emberek agyát is. Mindezekkel pedig olyan elképesztő megállapításokra jutott, amiért végül kiérdemelte az orvostudományi Nobel-díjat.

Sperry felfedezte, hogy a két agyféltekénk totálisan különböző gondolkodásmóddal bír: különböző feladatok ellátására specializálódtak, különbözően szemlélik a világot, és különböző dolgok érdeklik őket a világból. (Akárcsak a politikában :-))

Felfedezte, hogy ha az agy oldalai közötti kis összekötő hidat átvágjuk, akkor két agyunk lesz (osztott agy); azaz a két agyfélteke nem vesz tudomást egymásról, egymástól függetlenül működnek. Nincs kontakt, nincs információcsere: amit a bal szem lát, a jobb agyfélteke nem tudja, és vice versa. (Ugye tudjuk, hogy alapból ellentétes a kapcsolódás? A bal agyféltekénk a jobb oldalunkat irányítja, míg a jobb agyféltekénk a bal oldalunkat.)

Sok tudós, kutató foglalkozott (és foglalkozik) ezzel a témával, de talán a leghitelesebb Jill Bolte Taylor agykutató, aki – agyvérzése során – saját bőrén tapasztalta meg az agyféltekék működését, és mindezeket megosztotta egy zseniális TED előadásban:


A bal a verbális, elemző, logikai, sorrendet betartó, a jobb a vizuális, észlelő, érzékelő.

A bal befelé figyel-észlel, belső beszélgetést végez, befelé kapcsolódik,  a jobb kifelé figyel-észlel, kifelé, a környezethez kapcsolódik!

A bal agyfélteke

  • Szelektál, válogat, listáz, számol, statisztikákat készít. 
  • A múltban tanultakat előrevetíti a jövőre nézve, asszociációkat teremt és kategorizál. 
  • A külső és belső világot elválasztja, elkülönít a környezettől és kialakít egy belső én-képet.

A jobb agyfélteke

  • A test mozgásán keresztül tapasztal, kapcsolódik a környezethez, együtt létezik vele, totálisan jelen van, a jelenben létezik.
  • A kapcsolódással mindent letapogat és érzékel, a környezeti információkat válogatás és ítélkezés nélkül gyűjti be.
  • Hosszan és mélyen tárolja azt, hogy egy-egy esemény, dolog számunkra milyen érzés, illat, íz, stb.

Amíg a bal agyfélteke csak 8-10 információt képes befogadni másodpercenként, addig a jobb agyfélteke több milliót!

Te balos vagy jobbos vagy? Itt tudod tesztelni (ha balra forog a balerina, akkor éppen a bal agyféltekéd a domináns, ha jobbra, akkor a jobb):

Balos vagy? Akkor mi félszavakból is megértjük egymást…

Megállapított és elfogadott tény, hogy az emberek 90%-a bal agyféltekés gondolkodású!

Erre a működési formára tanítottak minket, ilyen társadalmi, kulturális környezet vesz körbe, így gondolkodunk a hétköznapjainkban, így dolgozunk a munkahelyeken, így tanulunk az iskolákban.

Képzeld el, amíg a madarak bal agyféltekéje csipeget, addig a jobb kémleli a környezetet. Zseniális összhang, nem?!
Most, miután tudjuk, hogy mire képes a jobb agyféltekénk, nem válik-e evidensé a kérdés, hogy miért zárjuk ki ennyire az életünkből? Miért nem használjuk többet, miért nem fordítjuk a javunkra, miért hagyjuk ki a tanulásból? 


A következő írás(ok)ban erről lesz szó… Hogy milyen titkai és lehetőségei vannak, ha másképpen szeretnénk tanulni.

Szeretnéd megismerni a hatékony tanulási módszereket?

Akkor iratkozz fel a Tanulás a Korona idején című cikksorozatunkra!

Lenne kedved így tanulni?

Ha igen, akkor szeretettel meghívunk Téged nyílt napunkra, ahol lehetőséged van jelentkezni INGYENES próbaórára is, hogy személyesen megtapasztalhasd a nyelvi központunkban alkalmazott módszert. A létszámkeretünk korlátozott, ezért ha eljönnél, kérjük részvételed MOST jelezd, hogy biztosan legyen helyed!

Kapcsolódó cikkek:

Tanulás a Korona idején

Ebben a cikksorozatban különböző tanulási módszereket fogok bemutatni, gyakorlati példákkal, felhasználási lehetőségekkel – de előbb jöjjön egy kis elméleti rész. Elmondhatjuk, hogy a tavaszi karantén

Mit jelent a jobb agyféltekés tanulás?

Ha megkérdeznénk az embereket mi a sikeres tanulás titka, biztosan sokféle választ kapnánk. Olyan ez, mintha a hosszú élet titkát kérdeznénk: mindenkinek megvan a saját