Balos vagy jobbos vagy?

Nem kell megijedni, nem politikáról lesz szó, talán valami fontosabbról. Ha mégis az érdekelt volna, azért nyugodtan olvass tovább, érdekes és értékes információkat kaphatsz. Megismerjük a jobb és bal agyféltekénk funkcióit, illetve azt is megláthatod, megértheted, miért fontos ezekről tudnod.

Tegye fel a kezét az, aki szívesen kettévágna egy emberi agyat ?!

Na igen, csak egy erős gyomrú ember képes ilyesmire… Na meg a kíváncsi… Na meg a tudós-féle.
Így nyugodtan leszögezhetjük, hogy Roger W. Sperry egy erős gyomrú, kíváncsi, tudós ember volt. Mert ő bizony kettévágta patkányok, egerek, majmok, de még emberek agyát is. Mindezekkel pedig olyan elképesztő megállapításokra jutott, amiért végül kiérdemelte az orvostudományi Nobel-díjat.

Sperry felfedezte, hogy a két agyféltekénk totálisan különböző gondolkodásmóddal bír: különböző feladatok ellátására specializálódtak, különbözően szemlélik a világot, és különböző dolgok érdeklik őket a világból. (Akárcsak a politikában :-))

Felfedezte, hogy ha az agy oldalai közötti kis összekötő hidat átvágjuk, akkor két agyunk lesz (osztott agy); azaz a két agyfélteke nem vesz tudomást egymásról, egymástól függetlenül működnek. Nincs kontakt, nincs információcsere: amit a bal szem lát, a jobb agyfélteke nem tudja, és vice versa. (Ugye tudjuk, hogy alapból ellentétes a kapcsolódás? A bal agyféltekénk a jobb oldalunkat irányítja, míg a jobb agyféltekénk a bal oldalunkat.)

Sok tudós, kutató foglalkozott (és foglalkozik) ezzel a témával, de talán a leghitelesebb Jill Bolte Taylor agykutató, aki – agyvérzése során – saját bőrén tapasztalta meg az agyféltekék működését, és mindezeket megosztotta egy zseniális TED előadásban:


A bal a verbális, elemző, logikai, sorrendet betartó, a jobb a vizuális, észlelő, érzékelő.

A bal befelé figyel-észlel, belső beszélgetést végez, befelé kapcsolódik,  a jobb kifelé figyel-észlel, kifelé, a környezethez kapcsolódik!

A bal agyfélteke

  • Szelektál, válogat, listáz, számol, statisztikákat készít. 
  • A múltban tanultakat előrevetíti a jövőre nézve, asszociációkat teremt és kategorizál. 
  • A külső és belső világot elválasztja, elkülönít a környezettől és kialakít egy belső én-képet.

A jobb agyfélteke

  • A test mozgásán keresztül tapasztal, kapcsolódik a környezethez, együtt létezik vele, totálisan jelen van, a jelenben létezik.
  • A kapcsolódással mindent letapogat és érzékel, a környezeti információkat válogatás és ítélkezés nélkül gyűjti be.
  • Hosszan és mélyen tárolja azt, hogy egy-egy esemény, dolog számunkra milyen érzés, illat, íz, stb.

Amíg a bal agyfélteke csak 8-10 információt képes befogadni másodpercenként, addig a jobb agyfélteke több milliót!

Te balos vagy jobbos vagy? Itt tudod tesztelni (ha balra forog a balerina, akkor éppen a bal agyféltekéd a domináns, ha jobbra, akkor a jobb):

Balos vagy? Akkor mi félszavakból is megértjük egymást…

Megállapított és elfogadott tény, hogy az emberek 90%-a bal agyféltekés gondolkodású!

Erre a működési formára tanítottak minket, ilyen társadalmi, kulturális környezet vesz körbe, így gondolkodunk a hétköznapjainkban, így dolgozunk a munkahelyeken, így tanulunk az iskolákban.

Képzeld el, amíg a madarak bal agyféltekéje csipeget, addig a jobb kémleli a környezetet. Zseniális összhang, nem?!
Most, miután tudjuk, hogy mire képes a jobb agyféltekénk, nem válik-e evidensé a kérdés, hogy miért zárjuk ki ennyire az életünkből? Miért nem használjuk többet, miért nem fordítjuk a javunkra, miért hagyjuk ki a tanulásból? 


A következő írás(ok)ban erről lesz szó… Hogy milyen titkai és lehetőségei vannak, ha másképpen szeretnénk tanulni.

Lenne kedved így tanulni?

Ha igen, akkor szeretettel meghívunk Téged nyílt napunkra, ahol lehetőséged van jelentkezni INGYENES próbaórára is, hogy személyesen megtapasztalhasd a nyelvi központunkban alkalmazott módszert. A létszámkeretünk korlátozott, ezért ha eljönnél, kérjük részvételed MOST jelezd, hogy biztosan legyen helyed!

Kapcsolódó cikkek:

Balos vagy jobbos vagy?

Nem kell megijedni, nem politikáról lesz szó, talán valami fontosabbról. Ha mégis az érdekelt volna, azért nyugodtan olvass tovább, érdekes és értékes információkat kaphatsz. Megismerjük

Mit jelent a jobb agyféltekés tanulás?

Ha megkérdeznénk az embereket mi a sikeres tanulás titka, biztosan sokféle választ kapnánk. Olyan ez, mintha a hosszú élet titkát kérdeznénk: mindenkinek megvan a saját

Kedves érdeklődők, hallgatók!

Nyitva vagyunk, mindenkit nagy szeretettel várunk! A Seerga Nyelvi Központ felelős cégként betart minden kormányzati rendeletet és egészségügyi előírást. A veszélyhelyzet megszűnése mellett a járványveszély továbbra is fennáll, így a járványügyi intézkedések továbbra is érvényesek.

A Seerga általános COVID szabályai:

  • Nálunk is kötelező a 1.5 méteres szociális távolságtartás, belépéskor szájmaszk viselése, és a kihelyezett kézfertőtlenítők használata.
  • Mindenki igyekezzen az előre egyeztetett időpontban érkezni, kerüljük el a csoportosulást.
  • Munkatársaink védőfelszerelésben dolgoznak, a termekben minden tanóra után fertőtlenítés történik.
  • Minden kedves hallgató/érdeklődő kizárólag csak akkor jöjjön be hozzánk, ha nincs tudomása arról, hogy bármilyen fertőző betegsége lenne, illetve nincsenek tünetei! Belépéskor a recepción erről mindenkinek alá kell írnia egy Nyilatkozatot.

Ezen előírások betartása közös érdekünk, köszönjük az együttműködést!