Mit jelent a jobb agyféltekés tanulás?

Ha megkérdeznénk az embereket mi a sikeres tanulás titka, biztosan sokféle választ kapnánk. Olyan ez, mintha a hosszú élet titkát kérdeznénk: mindenkinek megvan a saját receptje, de igazán senki sem tudja a mikéntjét.

Az új tanulástudományi ismeretek szerint a tanulás kulcsa az agyban rejlik. Minél többet tudunk meg agyunk működéséről, annál biztosabban állíthatjuk, hogy a hagyományos (bal agyfélteke domináns) oktatás és gondolkodás ideje lejárt. A jelenlegi tanítási minták és megoldások nem hoznak kellő megelégedettséget vagy eredményt, újra kell gondolni a játék, a stressz, a kreativitás, a tanulási énkép szerepét a folyamatban.

Hagyományos kontra alternatív oktatás

Amikor gyermekként bekerülünk az iskolába, megváltozik az életünk: megtanulunk fegyelmezetten ülni, adatokat magolni, számokat megjegyezni, vigyázzban és sorban állni. Közben jobb agyféltekénk unja a banánt…  Ilyenkor a legtöbb gyerek izeg-mozog, piszkál valamit, dúdolgat, érdeklődését minden más vonzza, ami játékos, színes-szagos, azaz megmozgatja agya másik, jobb oldalát is.
Az életben bármilyen hétköznapi feladatba botlunk, az agyunk összetett munkáját igényli. Magáról a kommunikációról sem mondható el, hogy önmagában elegendő lenne hozzá csak a bal, vagy csak a jobb agyfélteke. Hiszen a bal féltekében található a beszédközpont, de a hangsúly, a ritmika, ritmus a jobb oldal sajátja. Hogyan tudnánk beszélni bármelyik kizárásával?

A jobb (agyféltekés) tanulás

Nem azt jelenti, hogy csak a jobb, vagy csak a bal oldalunkat használjuk!

A jobb agyféltekés módszer átvált a hagyományostól eltérő gondolkodás- vagy látásmódra, egy mentális váltást tanít a két agyfélteke között, illetve összehangolja a két agyfélteke működését: hozzá kapcsolja a bal, domináns működéshez a jobb, szubdomináns oldalt is.
A bal logikai szerepéhez a jobb vizuális, észlelő világát. A tényekhez, számokhoz, adatokhoz hozzárendelődik egy kép, szín, ritmus, forma. Ennek alapján egymásra talál az, ami eleve egymáshoz tartozik; együttműködik a jobb és a bal.

Hurrá!!! Ilyen egyszerű lenne?

Igen. A jobb agyféltekés tanulás módszerei látszólag gyerekesnek tűnnek.

Nagyon egyszerű technikák, színes, változatos feladatok. Végtelenül könnyű úgy tanulni, hogy mindkét agyféltekénk érdeklődő legyen és jól végezze a dolgát, azaz kihasználjuk funkciójukat a folyamatban.

Tedd fel a kérdést magadnak: mi az, ami kiránt a hétköznapi mókuskerékből? Ami nem határidős, nem számokból áll?  Ami feltölt, ellazít, ami “kikapcsol”?

Na, az mind jobb agyféltekés. 

Jelenlegi világunkban minden “balos”. Modern kori életünk megköveteli teljes figyelmünket, szövevényes rendszere szabályoknak, határoknak és követelményeknek. Osztunk-szorzunk, adatokat nézünk, a múlton rágódunk, a jövőn derengünk, statisztikákat készítünk, mindent mindenhez viszonyítunk. Társadalmunk alapja a verseny, a versengés.

Ezen elvárásokkal teli hajsza után keressük a relaxált, kötöttségektől mentes cselekvéseket, ahol a cél nem a teljesítmény, csupán az, hogy jól érezzük magunkat benne.

Ami „kikapcsol”, az voltaképpen az, amikor bekapcsolunk. Bekapcsoljuk agyunk másik részét is, a jobb oldalát. Ekkor éljük meg kreatívnak a munkánkat, pozitívnak a hétköznapjainkat, egésznek az életünket, és könnyednek a tanulást.

Rendben… akkor mit tehetünk magunkért?
A legfontosabb, hogy legyünk nyugodtan alternatívak!
A képek, a formák, a színek, a zene, a ritmus, a tánc, a mozgás, az ízek, az illatok mind ott vannak körülöttünk és mind részei az egésznek. Használd őket kedvedre! 

Gondold át; legmélyebb emlékeid logikusak, adatokból és számhalmazok tengeréből áll? 

Mire emlékszel sok év után is? MIlyen emlékkép van benned? A nagymama sütijének receptjére emlékszel, vagy képek, érzések, illatok jönnek elő? 

A jobb agyféltekés tanulási módszerek nagyon egyszerűek, könnyen megtanulhatóak és alkalmazhatóak. Érdemes megismerni őket… hogy a tanulás tudássá váljon.


Hogyan kapcsold be a jobb agyféltekédet?

 • Vizualizáció – Nagyon jó agyféltekéket összehangoló gyakorlat.
  Amit a bal olvas, ahhoz a jobb képe(ke)t alkot, és érzelme(ke)t csatol. Amikor olvasol valamit, kapcsolj hozzá képeket. Egy vers, regény, vagy akár egy újságcikk olvasása közben képzeld el az adott dolgot, cselekvést, sztorit. Lásd a fejedben a képeket, a folyamatát minél részletesebben próbáld kibontani.
  A vizualizálás nagyon könnyű, bármikor végezhető, és remekül beindítja a jobb agyféltekét. Akár mosogatás közben is gyakorolhatod: amikor a kezedbe veszed az edényt, nézd meg jó alaposan, forgasd, tapogasd. Majd tedd félre, hunyd be a szemedet, és próbáld felidézni a legapróbb részleteket is, amit láttál, éreztél.
  A tanulásnál rendkívül hatékony az olvasott-írott anyaghoz képeket csatolni, rajzolni, ábrázolni az olvasottakat-hallottakat!
 • Ellentétes irányú két kezes mozgások – Sok formája van, így szinte bármilyen helyzetben elővehető valamelyik. Lényege, hogy a két kezünk egyszerre végezzen valami ellentétes dolgot. Pl: a nyúl és a vadász. Amíg az egyik kezeddel egy pisztolyt formálsz, addig a másikkal a béke nemzetközi jelét, azaz nyuszifület. (Matthias Nowak FC Bayern futballedző találmánya). Egyszerűbb gyakorlat az ellentétes irányú karkörzés.
 • Tükörrajz – Mindkét kezeddel egyszerre rajzolsz, azonos rajzot/ábrát, de tükröződve. A mindkét kézzel fekvő nyolcasok rajzolása mindenhol gyakorolható, ahol van lehetőséged papírt, tollat ragadni.

Sok sikert a gyakorláshoz!

Lenne kedved így tanulni?

Ha igen, akkor szeretettel meghívunk Téged nyílt napunkra, ahol lehetőséged van jelentkezni INGYENES próbaórára is, hogy személyesen megtapasztalhasd a nyelvi központunkban alkalmazott módszert. A létszámkeretünk korlátozott, ezért ha eljönnél, kérjük részvételed MOST jelezd, hogy biztosan legyen helyed!

Kapcsolódó cikkek:

Balos vagy jobbos vagy?

Nem kell megijedni, nem politikáról lesz szó, talán valami fontosabbról. Ha mégis az érdekelt volna, azért nyugodtan olvass tovább, érdekes és értékes információkat kaphatsz. Megismerjük

Mit jelent a jobb agyféltekés tanulás?

Ha megkérdeznénk az embereket mi a sikeres tanulás titka, biztosan sokféle választ kapnánk. Olyan ez, mintha a hosszú élet titkát kérdeznénk: mindenkinek megvan a saját

Kedves érdeklődők, hallgatók!

Nyitva vagyunk, mindenkit nagy szeretettel várunk! A Seerga Nyelvi Központ felelős cégként betart minden kormányzati rendeletet és egészségügyi előírást. A veszélyhelyzet megszűnése mellett a járványveszély továbbra is fennáll, így a járványügyi intézkedések továbbra is érvényesek.

A Seerga általános COVID szabályai:

 • Nálunk is kötelező a 1.5 méteres szociális távolságtartás, belépéskor szájmaszk viselése, és a kihelyezett kézfertőtlenítők használata.
 • Mindenki igyekezzen az előre egyeztetett időpontban érkezni, kerüljük el a csoportosulást.
 • Munkatársaink védőfelszerelésben dolgoznak, a termekben minden tanóra után fertőtlenítés történik.
 • Minden kedves hallgató/érdeklődő kizárólag csak akkor jöjjön be hozzánk, ha nincs tudomása arról, hogy bármilyen fertőző betegsége lenne, illetve nincsenek tünetei! Belépéskor a recepción erről mindenkinek alá kell írnia egy Nyilatkozatot.

Ezen előírások betartása közös érdekünk, köszönjük az együttműködést!