Mi, alternatívok

Alternatív. Kispál és a borz, Quimby, természetgyógyászat, fitoterápia,… mindenkinek más jut eszébe erről a szóról. Lehet zenei stílus, gyógyászati irányzat, vagy jelentheti GPS-ünk által elénk tárt útvonal lehetőségeket. És persze vannak a szülők… akikben egy teljesen más gondolat is megjelenik erre a kifejezésre. A kisgyermekes szülők jelentős része egészen biztosan hallott-olvasott már valamelyik alternatív pedagógiai iskoláról illetve módszerről.

Miért van leáldozóban a tradicionális (és hierarchikus) pedagógia? Miért a skandináv, új típusú oktatás a legsikeresebb, miért ők nyernek minden globális tudásfelmérésen? Miért bukik el a magyar oktatás? Miért van túljelentkezés az összes alternatív módszerrel dolgozó iskolában? Miért fizetnek akár súlyos pénzeket a gondoskodó szülők, hogy csemetéjük egy ilyen helyre bekerüljön? Miért ennyire keresettek ezek a helyek?

Szóval… mi (a fene) történik ezekben az iskolákban???

Hagyományos kontra alternatív

Holisztikus szemléletmód. Innováció. Intelligencia. Nyitottság. Pozitív irányultság. Ahol az értelem és a jó szándék győz a régimódi, berögzült, sablonos és túlhaladott felett. Ahol a cél nem a tananyag kategorikus biflázása, az iskola nem a lexikális tudásról szól, hanem a kreativitásról és a bennünk rejlő tehetség kibontakoztatásáról.  Ahol az oktatási cél individuális, egyénre szabott, mert az ember nem gép, aki betanul, visszamond és nem gondolkodik. Ahol az oktatók, tanárok hozzáállása biztató, motiváló, együttműködő. 

Montessori, Waldorf, skandináv oktatás, jobb agyféltekés

A Waldorf-pedagógia, a Montessori-pedagógia, a finn (észak-skandináv) tanulási rendszer, a jobb agyféltekés tanulás egyaránt egy mélyebb értékrendszerre épülő oktatás. Szakítunk a hagyományos, tradicionális oktatással, és új, hatékony módszereket alkalmazunk. Mert sok mindent felismertünk.

   Felismertük, hogy a tényekre, számokra épülő tradicionális tanulási módszerrel szerzett ismeretek távol állnak a tapasztalati, életszerű helyzetekben szükséges tudástól.
Felismertük, hogy kizárólagos tényekkel nem igazán lehet sokra jutni az életben, hanem azt kell megtanítani az egyénnek, hogy hogyan tud hatékonyan, könnyen tanulni! Nem halat kell adni a halász kezébe, hanem hálót. 
Felismertük, hogy stresszhelyzetben, stresszes állapotban nem tudunk kellően teljesíteni, sem hatékonyan tanulni. Hogy alapvetően fontos a mentális és fizikai egészség, hogy a jó közérzet kiemelkedő mértékben járul hozzá a tanuláshoz. Hogy a jóllét, a stresszmentes környezet kulcsfontosságú!
Felismertük, hogy a tanulás voltaképpen egy természetes folyamat, egy felfedezés, amely az észlelés, érzékelés által jön létre. 
Felismertük, hogy tudományosan, intelligensen kell megközelíteni az oktatást, felhasználva a több évtizedes (évszázados!) kutatási ismereteket. Hogy ezen ismeretekkel egy sikeresebb, innovatív pedagógia hozható létre.

Mi, alternatívok, egy húron pendülünk. Valljuk, hogy meg kell(ene) újulnia a hagyományos pedagógiának, át kell(ene) engedni a teret az új megoldásoknak. Fontos és alapvető lenne a megismert kutatási, szakmai tényeket alkalmazni, a jelen és a jövő generációit már ezen módszerekkel oktatni. A jobb agyféltekés tanulás a hatékony, értelmes, sikeres tanulás egyik eszköze-hírnöke. Reméljük sokan vannak, akik hozzánk hasonlóan gondolkodnak, akik igyekeznek mindent megtenni a változásért,… miközben Quimby-t dúdolgatva várjuk, hogy végre “lássunk ezer csodát”… vagy legalább egyet.

A sikeres finn oktatási módszerről Michael Moore, Oscar-díjas amerikai rendező készített egy tanulságot riportot:

Szeretnéd megismerni a hatékony tanulási módszereket?

Akkor iratkozz fel a Tanulás a Korona idején című cikksorozatunkra!

Lenne kedved így tanulni?

Ha igen, akkor szeretettel meghívunk Téged nyílt napunkra, ahol lehetőséged van jelentkezni INGYENES próbaórára is, hogy személyesen megtapasztalhasd a nyelvi központunkban alkalmazott módszert. A létszámkeretünk korlátozott, ezért ha eljönnél, kérjük részvételed MOST jelezd, hogy biztosan legyen helyed!

Kapcsolódó cikkek:

Tanulás a Korona idején

Ebben a cikksorozatban különböző tanulási módszereket fogok bemutatni, gyakorlati példákkal, felhasználási lehetőségekkel – de előbb jöjjön egy kis elméleti rész. Elmondhatjuk, hogy a tavaszi karantén

Balos vagy jobbos vagy?

Nem kell megijedni, nem politikáról lesz szó, talán valami fontosabbról. Ha mégis az érdekelt volna, azért nyugodtan olvass tovább, érdekes és értékes információkat kaphatsz. Megismerjük