Hat éves korunkig thétában vagyunk?!?!

Hogy is van ez??
Ennek megértéshez muszáj néhány tudományos dolgot megismernünk, a tanulás biológiai alapjait. Nyugalom, érthető és egyszerű lesz!
Kezdjük ott, hogy egészen a huszadik század elejéig fogalmunk sem volt arról, hogy agyunk agyhullámokat képez. Majd’ egy évszázada, 1926-ban Hans Berger osztrák pszichiáter felfedezte, hogy az agy (a szívhez hasonlóan; EKG) bioelektromos impulzusokat bocsát ki, és 1929-ben megalkotta az első EEG készüléket, amivel mérhető lett agyunk elektromos hulláma.

Feltárult előttünk a különböző éberségi állapotainkhoz kapcsolódó agyi hullámok mintázata, és a tudósok, kutatók megfigyelték, hogy a változó agyműködéshez változó agyhullámok és változó tudatállapotok tartoznak!

Ezen agyhullámok közben vegyi anyagok (hormonok, enzimek, stb.) szabadulnak fel az agyban, és ezek a vegyületek irányítják-adják az érzelmeinket; például a félelmeket, a depressziót, a nemi vágyat, a szeretetet.

Agyhullámok és tudatállapotok

Delta – a legkisebb frekvenciájú, az álom nélküli mély-alvás szintje. 
1-2 éves korban meghatározható fiziológiásan.

Théta – a mély meditáció, álom szintje. Jellemzése: nagyon ellazult, egységben a környezettel, álmodozás, képzelőerő, ötletvihar, problémamegoldás. 
A gyermekek 1-6 éves koruk között ezen állapotban vannak, kb. 6 éves korra tehető a théta agyhullám fiziológiás voltának lezárulása.

Alfa – az agy alapritmusa, az éber nyugalmi állapot szintje. Jellemzése: ellazult, relaxált, itt van a beleélés, bizalom, hatékony tanulás, együttműködés, koncentráltság.
Alfában hozzuk meg a számunkra előnyös, jó döntéseket, itt van a tolerancia, az elviselés, elengedés is. Itt a legmagasabb az IQ. 

Béta – Éberség, figyelem szintje. Jellemzése: erős koncentráció, aktív, hiperaktív, feszült, egocentrikus, itt van a félelem, bánat, szorongás, stressz, nyugtalanság, ebben az állapotban tudunk kritizálni.
Ha az agyhullámok tartósan erre a szintre kerülnek, az hosszútávon veszélyt jelent!
A nagyfokú “zaj”, amiben élünk, a teljesítmény elvárás, a versenyhelyzet káros szervezetünk számára, stresszként éli meg. A tartós stressz, a tartós béta hullámok megterhelőek a szervezet számára.

Tudományos tény: Az ember agya 6 éves koráig théta állapotban van. A gyerekek 6(-10) éves korukig alfa és théta állapotokban töltik ébrenlétük 90%-át!

Mit jelent a théta és alfa hullámú agyi állapot?

Amikor nem feszült, fókuszált béta agyhullám állapotban létezünk, hanem egy lecsendesedett nyugalomban, ahol ítélkezésmentes, kreatív gondolkodóként, nyitottan vagyunk jelen. Az alfa hullám alatt a legmagasabb az IQ, leghatékonyabb az együttműködés.

A théta az információ befogadására legalkalmasabb frekvencia tartomány. Miután a tudósok egyértelműen megállapították, hogy a théta hullám fontos szerepet játszik az embereknél, a tanulásban és memóriában – sokak fejében megfordult, hogy miért ne használnánk ki ezt a szuper állapotot, ahol megváltozik az információ feldolgozás, és az agy egy nyitott kapuként, könnyedén fogad be? 

Felfedezték, hogy külső stimulációkkal különböző tudatállapotokat válthatnak ki. Ez azért lehetséges, mert az agy követi a hallható hang ritmusát, frekvenciáját. Követi a külső stimuláció ritmusát és 15-30 másodpercen belül olyan frekvencián kezd működni, mint a stimuláció forrása. (Csak akkor tud szinkronizálni, ha a frekvencia pontos.)  Amint követi a ritmust, létrejön a társult mentális állapot.

Így már nem tartott sokáig, és a NASA megalkotta az első agyhullám stimuláló gépet (biofeedback, neurofeedback, AVS: audio-vizuális stimuláció, braintronics).

Folyt. köv. : az agyhullámok stimulálásról.

Lenne kedved így tanulni?

Ha igen, akkor szeretettel meghívunk Téged nyílt napunkra, ahol lehetőséged van jelentkezni INGYENES próbaórára is, hogy személyesen megtapasztalhasd a nyelvi központunkban alkalmazott módszert. A létszámkeretünk korlátozott, ezért ha eljönnél, kérjük részvételed MOST jelezd, hogy biztosan legyen helyed!

Kapcsolódó cikkek:

Balos vagy jobbos vagy?

Nem kell megijedni, nem politikáról lesz szó, talán valami fontosabbról. Ha mégis az érdekelt volna, azért nyugodtan olvass tovább, érdekes és értékes információkat kaphatsz. Megismerjük

Mit jelent a jobb agyféltekés tanulás?

Ha megkérdeznénk az embereket mi a sikeres tanulás titka, biztosan sokféle választ kapnánk. Olyan ez, mintha a hosszú élet titkát kérdeznénk: mindenkinek megvan a saját

Kedves érdeklődők, hallgatók!

Nyitva vagyunk, mindenkit nagy szeretettel várunk! A Seerga Nyelvi Központ felelős cégként betart minden kormányzati rendeletet és egészségügyi előírást. A veszélyhelyzet megszűnése mellett a járványveszély továbbra is fennáll, így a járványügyi intézkedések továbbra is érvényesek.

A Seerga általános COVID szabályai:

  • Nálunk is kötelező a 1.5 méteres szociális távolságtartás, belépéskor szájmaszk viselése, és a kihelyezett kézfertőtlenítők használata.
  • Mindenki igyekezzen az előre egyeztetett időpontban érkezni, kerüljük el a csoportosulást.
  • Munkatársaink védőfelszerelésben dolgoznak, a termekben minden tanóra után fertőtlenítés történik.
  • Minden kedves hallgató/érdeklődő kizárólag csak akkor jöjjön be hozzánk, ha nincs tudomása arról, hogy bármilyen fertőző betegsége lenne, illetve nincsenek tünetei! Belépéskor a recepción erről mindenkinek alá kell írnia egy Nyilatkozatot.

Ezen előírások betartása közös érdekünk, köszönjük az együttműködést!